čtvrtek 9. dubna 2015

Návod na papírové kytičky


V jednom tvořivém klubu na Fleru se rozmohla výroba kytiček, a protože jsem kytičková, návody na ně prozkoumávám už dlouho. Jenže stále mi něco chybělo - raznice nebo vysekávací šablona. Jednu vhodnou raznici mám a díky ní dokážu vyrobit jeden typ kytiček, jenže jsou strašně pracné :-(. Tak jsem si vymyslela jiné kytičky, které jsou ještě pracnější... No i když vymyslela je silné slovo, návod na takovéto kytičky se určitě někde najde. Já jsem prostě nakombinovala několik různých návodů, rad, typů a triků a teď vám ukážu jak na ně. 

Budete potřebovat: papír vyšší gramáže, raznici kytičky (v tomto případě se jedná o šestilistou kytičku velikosti cca 2,5 cm), něco na děrovaní jako je špendlík nebo šídlo, já používám quillingové pero, přijde mi optimální díky své šířce, misku s vodou a ručníček nebo žínku, embossovací nástroj s co možná největší kuličkou a pestíky libovolné barvy. Pokud nemáte pestíky, určitě vám stejně poslouží i korálky, které buď jen nalepíte nebo si vezmete jehlu a nit a můžete přišívat. 




A ještě zpátky k pestíkům. Kdysi jsem si říkala na co to je, poměrně dlouho trvalo než jsem si je koupila a ještě déle snad trvalo než jsem je použila - tyto mám doma už od před Vánoc a koupila jsem je u na Fleru. Minulý týden jsem je použila poprvé a trochu jsem se do nich zamilovala a hned v pondělí jsem si objednala další na hurápapíru. A to jsem ani netušila, jakou parádu s nima dokážu udělat na těch "mých" květinkách. 



Tak a teď už jdeme na samotnou výrobu - raznicí si z papíru vyrazíme výseky kytiček. Já si je ještě před namočením propíchla uprostřed, nemusíte s tím pak tolik zápasit po uschnutí. Kytičky namočíme do misky s vodou a necháme chvíli máčet. Mezitím si připravíme ručníček, do kterého budeme kytičky promačkávat.



Vyndáme si namočené výseky. A protože jsem měla zrovna růžové pestíky a růžový dabber Distress Stain v odstínu worn lipstick, na některé kytky jsem ťupla tu růžovou barvu. Ona se díky tomu mokru krásně rozpije a po zaschnutí to vytvoří krásný plynulý přechod. Samozřejmě můžete použít jakoukoliv jinou barvu, nebo použít už barevný papír, opravdu záleží na vás.

Takto připravený a obarvený výsek si položte na měkkou podložku, já použila složenou žínku. Postupně začneme promačkávat jednotlivé lístky a prostředek naší kytičky pomocí embosovací kuličky. Mačkáme tak dlouho, dokud nejsme spokojení s tvarem. Nesmíme to však úplně rozedřít :-) Takto vzniklé kalíšky necháme uschnout.


Po uschnutí si připravíme, v tomto případě, dva kalíšky, jeden bílý a jeden nabarvený, a pestíky. Bílý kalíšek, který zůstane jako venkovní si trošku narovnám, na něj přiložím obarvený kalíšek a pomocí háčku těmi dírkami, které jsme si dělali na začátku, protáhnu dva páry pestíků. Pestíky můžete zespodu zafixovat PVA lepidlem nebo pomocí tavné pistole. Záleží, na jaké projekty je budete chtít používat.


Jako obměnu můžete nechat kytičky i jednobarevné, jako je vidět na následujícím obrázku, kde jsou použity do bílých kvítků pouze stříbrné pestíky.


Doufám, že se vám kytičky líbí a návod vám pomůže vyrobit si taky takové. A pokud je vyzkoušíte, pošlete mi klidně fotku, budu moc ráda. Díky!


10 komentářů:

  1. Krásný návod už běžím shánět raznici na kytičky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado díky, jestli se u mě inspiruješ zrovna ty, je to velká čest!

      Vymazat
  2. Super, raznici už mám objednanou, pestíky jako ty - delší dobu doma nepoužité :), takže už se těším. Díky za bezva návod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a takových nepoužitých věcí máme doma určitě víc, že jo? :-)

      Vymazat
  3. Krásně zpracovaný návod a některé vychytávky jsou opravdu super (třeba ta dírka uprostřed kytičky ještě před namočením). Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když já si ty suchý vždycky tak pomačkala :-)
      Děkuju za pochvalu.

      Vymazat
    2. Jj, já právě taky. :-)

      Vymazat